DINER IN ZEE Oerol 2004

actief beeldend kunstproject in samenwerking met stichting Terschellings Oerol en Heartbreak Hotel

http://picasaweb.google.com/lh/photo/5eMi_GeWvsBl3c59QtRWyg

In het getijde gebied aan het noordelijk strand ter hoogte van strandtent Heartbreak Hotel is een tafel en twee stoelen op hoge poten geplaatst. Bij opkomend tij wordt een heerlijke maaltijd, verpakt in een stevige verhuiskist geserveerd door ober en met behulp van hijsinstallatie aan tafel gehesen. Gedurende het nuttigen van de maaltijd worden de gasten afgesloten van het land door het opkomend tij. Aangezien maaltijd tijden afhankelijk zijn van het getij kan er ook sprake zijn van ontbijt of lunch. Het tafereel/beeld is goed te zien vanaf het strand.

De kist waarin de maaltijd (ontbijt, lunch of diner) wordt geserveerd is essentieel in Diner In Zee. De kist herbergt het huiselijke, vertrouwde en warme zowel letterlijk als figuurlijk. Bij opening van de kist moet een gevoel van thuiskomen en geborgenheid worden ervaren. De setting, een tafel en twee stoelen in een weidse omgeving waar men zich verloren voelt en overgeleverd is aan de elementen wind, water en zon, zullen dit gevoel enorm versterken. De kist is hun houvast, hun overlevingskist in een toenemende (wanneer het tij opkomt) bedreigende situatie.

De verhuiskist, maaltijd hutkoffer, doos van Pandorra is robuust en stevig en heeft al menige ramp overleefd. De uitstraling van de kist is die van hutkoffers en verhuiskisten zoals pioniers meenamen wanneer ze de grote oversteek maakte. Afmetingen zijn ongeveer 80 bij 50 bij 50 centimeter diep. Wanneer de kist wordt geopend openbaart zich een wilde van mooi servies en komt de gast een heerlijke etenslucht tegemoet. Elk glas, kandelaar, bestek, opdienschaal, karaf etc heeft in de kist zijn eigen klemvaste plek. De maaltijd is volledig, zeg maar copieus, drie gangen en meer, en overheerlijk.

De kist wordt door de ober naar de tafel gereden op een stevige kar. Van de kar wordt de kist, waar een aanhaak mogelijkheid aan zit, met een kraantje dat aan een van de stoelen vast zit aan tafel gehesen. Wanneer de gast de kist boven het tafelblad heeft getrokken laat de ober de kist zakken. Het is nu verder geheel aan de gasten, na opening kan de maaltijd beginnen. De gasten besluiten geheel zelfstandig wanneer ze terugkeren naar het vaste land.

Geen opmerkingen: