WATERLANTAARN

lichtobject hangend in portaal van de Rotterdamse Schouwburg, onderdeel van de kunstroute in het kader van de KUNSTXPRESS 2002

http://picasaweb.google.com/lh/photo/W2qbf9_tic9pXAdao20MvQ

Eind 16e eeuw kreeg Rotterdam het hart wat de stad groot en krachtig zou maken. Havens, waterwegen en de Maas vormde een driehoek die plaats bood aan scheepvaart en handel. De grondvorm voor de huidige ruimtelijke ordening en architectuur in Rotterdam centrum werd toen gelegd of beter gezegd gegraven (zie IPEG situatie 1884) . Hoewel in het begin van mijn ruimtelijk onderzoek naar architectuur en ruimtelijke ordening mijn blik vanzelf omhoog gericht was bleek ik gaande weg vormen verbindend steeds meer af te dalen en uiteindelijk op een oer Hollands en Rotterdams element te stuiten, water. Door ons gevormd en bedwongen in havens, waterwegen, singles, vesten, vaarten etc. De waterinfrastructuur van deze min of meer gelijkbenige driehoek die met zijn punt naar het noordwesten wees bestaat fysiek niet meer maar is wanneer je ervan bewust bent makkelijk te herkennen. (zie IPEG situatie 2002) De zuidzijde bestaat ten dele nog wel ,natuurlijk gevormd door de Maas zelf, maar ook door Haringvliet, Oude Haven, Wijnhaven en Scheepmakershaven. Een belangrijke oriƫntatie die gedemt is, is de Blaak. Beide andere zijdes bestaan eigenlijk niet meer. De Coolsingel, met water erin de Coolvest geheten, vormt de westzijde. Goudse singel voorheen de Goudsche vest vormt de oostzijde

Ik wil nu met behulp van mijn waterlantaarns gehangen boven de Blaak, Coolsingel en Goudse singel de waterdriehoek herstellen.
De langwerpige doorzichtige lantaarns gevuld met water zijn gehangen op drie specifieke locaties en zullen een blauwige waterrimpelige belichting op de omgeving, gebouwen en straat, veroorzaken.

Op de Coolsingel komt de lantaarn ter hoogte van het beursplein en de koopgoot evenwijdig aan de singel te hangen. De lantaarn hangt dan in het ruimtelijke midden die gevormd wordt door het ABN/AMRO bankgebouw, de Bijenkof, C&A en het WTC.

Op de Blaak komt de lantaarn half in en aan het begin van de tunnel ter hoogte van het Fortis bankgebouw te hangen. De waterweerspiegeling zal met name op de tunnelwanden te zien zijn (zie artist impression).

In de Goudse singel komt de lantaarn ter hoogte van de Goudse straat vanzelfsprekend evenwijdig aan de singel te hangen. In deze kanaalvormige straat zullen met name de bomen en lage flats aangestraald worden

De lantaarns zullen gelijk aangaan met de straatverlichting en indien mogelijk deze vervangen. Overdag zullen het beeldende objecten zijn.

Geen opmerkingen: